Τα τελευταία χρόνια παρά την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ίδρυση αθλητικών σωματείων, παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη δημιουργία συλλόγων γυμναστικής, των οποίων όμως η ποιότητα παροχής υπηρεσιών και ο σκοπός ύπαρξης τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Με αυτή την εξέλιξη και με δεδομένη την πλημμελή ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους, φαίνεται να αδικούνται τα σωματεία που πραγματικά προσπαθούν για την πρόοδο της γυμναστικής.

Με βάση τα παραπάνω, οι γονείς που επιθυμούν να εντάξουν το μικρό παιδί τους στον κόσμο της γυμναστικής, συχνά εξαπατώνται από σωματεία που υπόσχονται διάφορα, δίχως φυσικά να έχουν την δυνατότητα και τις γνώσεις να αξιολογήσουν αυτές τις υποσχέσεις.

Ας δούμε μερικά βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε ως γονείς κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας, ψάχνοντας το κατάλληλο σωματείο για το παιδί σας.

• Ενημερωθείτε πόσα σωματεία υπάρχουν συνολικά στον τόπο σας ή στην πόλη σας σχετικά με το άθλημα γυμναστικής που ενδιαφέρεστε. Αποφύγετε να αποφασίσετε να εντάξετε αμέσως το παιδί σας στο πρώτο σωματείο με το οποίο θα έρθετε σε επαφή.

• Πιθανές πληροφορίες που θα αντλήσετε για συγκεκριμένο σωματείο από κάποιον γνωστό σας, μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά δεν μπορείτε να βασιστείτε και να αποφασίσετε με βάση «γνώμες και απόψεις».

• Μη βιαστείτε να αποφασίσετε να εντάξετε το παιδί σας απλώς και μόνον επειδή γυμνάζεται κάποιος φίλος ή φίλη του, ή ακόμη επειδή ένας άλλος γονέας εκεί τυγχάνει να βρίσκεται στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον.

• Όταν έπειτα από την έρευνά σας καταλήξετε σε συγκεκριμένα σωματεία, κλείστε ένα ραντεβού με κάποιον υπεύθυνο στον χώρο προπόνησης, ώστε να μπορείτε να συζητήσετε άνετα και να θέσετε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σας. Προσπαθείστε να διακρίνετε αν ο άνθρωπος που θα σας ενημερώσει είναι όντως εκπαιδευμένος και σωστά καταρτισμένος και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας παρακολουθώντας την «γλώσσα του σώματος».

• Ζητήστε να σας δείξουν με διακριτικότητα τον χώρο που θα γυμνάζεται το παιδί σας βλέποντας την προπόνηση του τμήματος στο οποίο θα ενταχτεί. Εκεί, μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από τη στάση των προπονητών απέναντι στα παιδιά που ήδη γυμνάζονται.

• Προσπαθήστε να εστιάσετε στην ουσία και όχι στην πιθανή προσπάθεια εντυπωσιασμού. Να θυμάστε επίσης πως, η αξιολόγηση των σωματείων με βάση των αριθμό μεταλλίων που κερδίζουν σε αγώνες δεν πιστοποιεί απαραίτητα και την συνολική ποιότητα τους σε αυτό που προσφέρουν.

• Η απόσταση του σωματείου που θα επιλέξετε από τον τόπο κατοικίας σας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μετακίνηση, αλλά όταν αυτό που θα επιλέξετε καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις σας, τότε αξίζει και η πιθανή ταλαιπωρία σας στους δρόμους.

Ιδιαίτερα κατά την επαφή σας με τα σωματεία, θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω βασικά σημεία:

1. Ο χώρος στον οποίο γυμνάζονται τα μικρά παιδιά τηρεί κανόνες ασφαλείας για την υγεία τους κατά την ώρα της άσκησης; Αυτοί είναι η χωροταξική άνεση, σωστά τοποθετημένα βοηθητικά όργανα, στρώματα, κατάλληλος φωτισμός.

2. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι η κατάλληλη για συνθήκες προπόνησης, όπως θέρμανση τον χειμώνα και κλιματισμός το καλοκαίρι;

3. Στον ευρύτερο χώρο του προπονητηρίου υπάρχει άμεσα προσβάσιμο ιατροφαρμακευτικό υλικό και ειδικευμένος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει άμεσα φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος;

4. Τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής, πχ καθαριότητα, αερισμός χώρου προπόνησης, κατάσταση τουαλέτας και νιπτήρων;

5. Υπάρχει κάπου τοιχοκολλημένη η φιλοσοφία δράσης και οι εσωτερικοί κανόνες του σωματείου, και γενικά ανακοινώσεις και ενημερώσεις προς τους γονείς και τους αθλητές; Μια τέτοια εικόνα δείχνει και το επίπεδο οργάνωσης του σωματείου.

6. Ο δικτυακός τόπος του σωματελιου είναι οργανωμένος και ενημερωμένος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενημέρωσης του προπονητικού, αθλητικού και ανθρώπινου δυναμικού (εθελοντές);

7. Στον δικτυακό τόπο του σωματείου υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την ταυτότητα, τα προσόντα και την απαραίτητη κατάρτηση του προπονητικού δυναμικού και οργανωμένη εθελοντική δράση;

8. Υπάρχει ανακολουθία μεταξύ του τι γράφεται στο δικτυακό τόπο του σωματείου και του τι έχετε δει δια ζώσης στο χώρο του προπονητηρίου;

9. Στον χώρο της προπόνησης βρίσκεται πάντα άνθρωπος – μέλος του σωματείου που επιβλέπει και φροντίζει όλα να κυλούν ομαλά;

10. Εάν τα παιδιά που γυμνάζονται είναι ασφαλισμένα με σύμβαση μεταξύ του σωματείου και ασφαλιστικής εταιρίας είναι πολύ σημαντικό.

11. Τέλος, το σωματείο να έχει αθλητική αναγνώριση σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο ώστε αργότερα να μην συναντήσετε προβλήματα σχετικά με τα δικαίωματα των παιδιών που απορέουν από τις πιθανές αθλητικές τους νίκες.

Παρατήρηση: Ακόμη και όταν υπάρχουν σωματεία που φιλοξενούνται σε κοινά γυμναστήρια (πχ εθνικά κέντρα) και προπονούνται όλοι μαζί, η ποιοτική διαφορά μιας σοβαρής διοίκησης και των προπονητών της από τα σωματεία «μαϊμού – σφραγίδες» ή «επιχειρήσεις», θα γίνει αντιληπτή από τον υποψιασμένο γονέα που «ψάχνεται» για το αθλητικό μέλλον του παιδιού του.

Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω για κάποιους ίσως να θεωρούνται πολυτέλεια και υπερβολή. Όμως η απόφαση εγγραφής ενός παιδιού σε ένα σωματείο δεν ισοδυναμεί με εγγραφή σε ένα summer camp.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον αθλητισμό σήμερα αποτελεί οπισθοδρόμηση να βιώνουμε προπονητικά περιβάλλοντα και συμπεριφορές περασμένων δεκαετιών.

Όταν το κύριο «συστατικό» ενός επίσημου σωματείου είναι οι ευαίσθητες μικρές ηλικίες που γαλουχούνται σε ατομικά – ψυχολογικά αθλήματα όπως είναι αυτά της γυμναστικής, δεν επιτρέπεται καμιά έκπτωση στην σύγχρονη προπονητική δεοντολογία και ασφάλεια.

Τα πάντα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των παιδιών. Μόνον έτσι θα πεισθεί ο «σημερινός» γονέας (του οποίου το κοινωνικό προφίλ διαφέρει από τον γονέα περασμένων δεκαετιών) να εμπιστευτεί το παιδί του σε έναν χώρο σαν να είναι το δεύτερο σπίτι του και σε ανθρώπους σαν να είναι οι δεύτεροι γονείς του παιδιού του.

Πηγή www.gymnast.gr